Sunday, August 18, 2013

// // Leave a Comment

7 Panduan Memilih Suplemen Protein Soya

Assalamualaikum...

Ramai yang ragu-ragu dan risau untuk mengambil suplemen protein daripada soya. Dan ramai juga yang menyebarkan bahawa soya menjauhkan kita daripada makanan sunnah. Pada pendapat saya, kita amal atau tidak makanan sunnah bergantung pada diri sendiri...kurma, kismis, badam dan sebagainya memang baik untuk kesihatan tetapi soya juga bukanlah makanan haram. Jom baca sedikit panduan ini sekiranya anda ingin mengambil suplemen protein soya:-


  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik. Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organik? Sebab kajian penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dan dari segi kajian sudah terbukti ada hubungkait antara kanser dan nitrat. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan di sepanjang proses pembesaran kacang soya ini.

  • Kacang soya itu mestilah non-GMO (non-Genetically Modified Organism iaitu tak dihasilkan secara genetik) Kenapa kacang soya mestilah non-genetic engineered? Sebab secara umumnya, kacang soya yang dari jenis genetik ni adalah murah untuk dihasilkan (lebih kurang macam vitamin sintetik dan vitamin semulajadi) dan kebanyakan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos, oleh itu semestinya menggunakan kacang soya yg dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J. Pribyl, seorang Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.

  • Protein Soya itu mesti mengandungi 9 asid amino perlu Ini ciri yang amat penting. Badan memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, dan enzim. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air bukan dengan alkohol. Alkohol tu haram yelah satu hal juga. Tapi kalau dicuci dengan alkohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone, up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dll. Isoflavone juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan Soya yang mentah mengandungi sebatian "anti-growth" & "anti-tyrosine". Sedangkan kalau kekurangan bahan-bahan ini akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the highest level of amino acids and isoflavones which are very sensitive to heat.

  • Proses pembuatan protein soya sebaiknya tanpa pemanasan Asid amino sangat sensitif dengan suhu yang panas. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some essential amino acids. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

  • Soy isolate itu mesti ditambah dengan unsur kalsium. Kajian/artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam protein soya itu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tersebut. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium ini.

Sumber: mamafaiz.com

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...